Main building

“Exercises in Harmony I”

  • Nevin Aladağ, Dorothee Diebold

Nevin Aladağ, Jali Sculptures

Kunsthal 44Møen præsenterer to Berlin-baserede kunstnere i første kapitel af trilogien Exercises in Harmony.

Fra 9. juni til 21. juli vises to parallelle soloudstillinger af henholdsvis Nevin Aladağ og Dorothee Diebold. Begge kunstnere var med på 44Møens 10-års jubilæumsudstilling, Møenlight Sonata, sidste sommer og nu præsenterer 44Møen Aladağ og Diebolds første soloudstillinger i en dansk sammenhæng.

Nevin Aladağ vil vise det komplekse værk “Social Fabric” (2017/18). Her har kunstneren samlet tæpper af forskellig oprindelse og fra forskellige produktionsbetingelser ” fra knyttede kelim, uld- og silketæpper til industrielt fremstillede Tretford og sisaltæpper. Disse patchwork-lignende stoffer skaber krystallinske mønstre, der minder om kirkers farverige glasvinduer og kombinerer elementer fra forskellige kulturer og perioder ” fra den islamiske kunsts abstrakte ornamentik til modernistiske strømninger såsom kubisme og Bauhaus. Aladağ vil også vise et sæt af sine “Jali Sculptures” (2018), der er sammensat af transparente tredimensionale fliser, som ligner dem, der bruges i sydlige kulturer som dekorative arkitektoniske elementer til vægge og vinduer. Aladağ har specialfremstillet fliserne i keramisk glaserede pastelfarver og fusionerer forskellige historiske stilarter i geometriske mønstre.
Derudover præsenterer Kunsthal 44Møen to af Aladağs ældre videoværker ” en del af en værktrilogi, der udforsker forskellige byer som lydlandskaber. “City Language / Şehir Sesi I” (2009) er en enkeltkanalsvideo i fire dele” et lydportræt af Istanbul, der gør selve byen til en instrument: vinden spiller på en fløjte, der er holdt ud af vinduet på en kørende bil, resonerende claves tumler ned ad en gade i Beyoğlu, duer hakker på en saz (et traditionelt tyrkisk strengeinstrument), og en tamburin bliver trukket af en båd, mens Bosporus’ bølger spiller på den.

I den store hal viser Dorothee Diebold sine seneste “Volumen Malerier” (2018/2019). Disse hybrider mellem staffelimaleri og skulptur spreder sig ud over deres rammer og ind i rummet som deformerede legemsdele, svampe eller skyer. Deres amorfe former vokser bogstaveligt talt ud af de flydende strukturer, som udfolder sig på det bløde stof. Gennem behandling med blæk, akrylmaling og vand skaber Diebold kosmiske sfærer af glitter og forskellige gråtoner ” strukturer hvor blikket skifter mellem at se som i et mikroskop og ud i universets storhed. Ved at tage ideen om det formede lærred til et andet niveau bryder Diebold radikalt den firkantede træramme op i tredimensionale former for yderligere at udstoppe det elastiske lærred (faktisk jerseylagner) med polstring. Disse semi-bløde former er måske fastgjort til væggene som traditionelle lærreder, de står måske på gulvet som skulpturer” men de modstår traditionelle kunsthistoriske kategorier. Med deres gråtonede skygger og flydende former minder de også om dynger af snavset sne, som langsomt kunne forsvinde eller vokse yderligere som svampe. På trods af denne hemmelighedsfulde aura får det fine glitterstøv dem til at se dyrebare og indbydende ud” og efterlader os lidt usikre på, hvordan vi skal nærmer os.

Begge kunstnere strækker betydningen af traditionelle genrer og håndværk og skubber deres medier til nye grænser. De anvender bevidst dekorative elementer, og ikke uden humor forfører de os til at engagere os i skønhed, selvom den ikke nødvendigvis følger de sædvanlige regler.

Dorothee Diebold (f. 1988 i Offenbach, Tyskland, bor i Berlin) har senest deltaget i Berlin Masters og i gruppeudstillinger på Frankfurter Kunstverein, Bundeskunsthalle Bonn og Nassauischer Kunstverein Wiesbaden. Hun har kommende soloudstillinger på Städtische Galerie Nordhorn og Haus am Lützowplatz, Berlin.

Nevin Aladağ (f. 1972 i Van, Tyrkiet, bor i Berlin) har senest deltaget i internationale gruppeudstillinger i Bundeskunsthalle Bonn, Kemper Museum of Contemporary Art, Kansas City, Staatliche Kunsthalle Baden-Baden, Hamburger Kunsthalle, Istanbul Modern, Neues Museum, Nuremberg, Museum Tinguely, Basel, såvel som Documenta 14, Athen og Kassel, og den 57. Venedig Biennale. Hendes soloudstillinger inkluderer Albertinum” Staatliche Kunstsammlung, Dresden, Salzburger Kunstverein, Lentos Kunstmuseum Linz, Kunstmuseum Stuttgart og Kunsthalle Basel.

Støttet af:
Statens Kunstfond, Augustinus Fonden, Knud Højgaards Fond, Spar Nord Fonden, Vordingborg Kommune

Nevin Aladağ, Jali Sculptures, 2018

Nevin Aladağ, City Language, 2009

Dorothee Diebold, Petal of a rose, 2019

Dorothee Diebold, From her bed, 2019