PS44

“Loving Eyes”

  • Kåre Frang

Kunsthal 44Møen er stolt over at kunne præsentere Loving Eyes – en installation af Kåre Frang skabt specifikt til kunsthallens gamle smedje.

Loving Eyes har taget form ud fra kunstnerens fascination af dagligdagens og dens strukturers skrøbelighed, tyngde og sammenbrud. Installationen består af et tilsyneladende velkendt dagligdagsscenarie med okkerfarvede vægge, sæbeskurede plankegulve, fyldningsdøre, fodpaneler og stikkontakter. Legetøjsfrugt- og grønt ligger spredt ud over hele gulvet som et billede på dagligdagen som kulisse. Men hvilken tyngde har vores handlinger i hverdagen, og hvordan påvirker vores følelser det rum vi befinder os i?

Ved nærmere eftersyn opdager man, at de fleste elementer i rummet ikke er lavet af deres forventelige materialer: legetøjet på gulvet, som vi kender som hule plastik-skaller, er her støbt i massiv bronze, og hårde fyldningsdøre er udskiftet med blødt ikke-hærdende modellervoks. Disse ændringer bryder med forventningerne til genstandenes materialitet og funktion, samt vækker følelser af usikkerhed og indre uro. Hvordan efterlader følelser som disse aftryk i og omkring os?

Billedet af madvarer der flyver gennem luften, kan både læses ud fra den nutidige kontekst af almindelige dagligdagssammenbrud begået i afmagt, samt ud fra en bredere historisk kontekst af en dybere samfundsmæssig utilfredshed. For eksempel som kasteskyts mod politikere på talerstole eller i sammenhæng med teater og skuespil, hvor frugter og grøntsager ofte har været anvendt som et redskab til bedømmelse af kultur.

I Loving Eyes er legetøj, der har til formål at imitere de voksnes gøremål, så faretruende tungt at dets evne til at påvirke omgivelserne bliver forstærket i en sådan grad, at forandring bliver en reel mulighed. Gennem hele udstillingsperioden vil værket udfolde sig i fysiske møder mellem de besøgende og de omhyggeligt udførte elementer i rummet, der langsomt vil tage form efter disse møder. 

Ved ganske simpelt at ændre genstandes vægt afslører Loving Eyes det skrøbelige og sårbare ved enhver forventning om en stabil orden i vores liv, men også i vores samfunds institutioner og deres magtstrukturer. Tidens globale kriser har tydeliggjort  den orden, der præger og opretholder vores liv og samfund. Denne erkendelse er nødvendig, for det er kun gennem en bevidsthed om systemets skrøbelighed, og gennem forståelsen af at vores valg kan påvirke et større system, at vi kan komme til at tro på muligheden for forandring.

Udstillingen Loving Eyes af den danske kunstner Kåre Frang (f.1992) er en del af PS44, et projektrum for ung kunst, som består af kommisionerede værker til stedet. Hvert år bliver en kunstner udvalgt fra afgangsudstillingen på et af de danske kunstakademier. PS44 modtager generøs støtte fra Det Obelske Familiefond, Vordingborg Kommune og Kunstrådet.

Kurateret af Julia Rodrigues.