Center for Klangkunst

“Untitled – (after Modeller Opus 33 by Henning Christiansen)”

  • Sibin Vassilev

Henning Christiansen, fra Modeller, 1964-5. Henning Christiansens Arkiv, Askeby

Den bulgarske komponist Sibin Vassilev møder i dette værk den danske komponist Henning Christiansens (1932-2009) oeuvre.

Vassilevs fokus er på et tonalt redesign og overførsel af visuelle kompositioner til rummet gennem en matrix af otte højttalere placeret som en kube. Arrangementet opleves derfor omsluttende. Klangligt arbejder Vassilev i hybrider – dvs. han optager akustiske instrumenter baseret på Henning Christiansens nodetekster, og omarrangerer og kombinerer dem med syntetiske lydskygger. Kompositionerne udvikler sig således igennem koreograferede bevægelser og forskellige hastigheder i lyd-elementerne. 

Vassilev arbejder med komponist og Fluxus-kunstner Henning Christiansens “Modeller Opus 33” fra 60’erne, små partiturer, der er lige så lette at aflæse, på papiret, som at lytte til under en koncert. Christiansen ville væk fra en sentimental tilgang til musikken, hvor komponisten viser sine færdigheder, – og han præsenterede en ‘ny enkelhed’, hvor lydbilledet inviterer lytteren ind i værket, som medskaber – gennem at skabe en bevidsthed om tid og rum. Christiansen skriver fra sit residens på Møn: “Musik er musik. Musik er til at høre på. Afstanden mellem to toner er afstanden mellem to toner. Musik skal være virkelig”. Christiansen var medstifter af Kunsthal 44Møen, hvor hans arkiv nu befinder sig. Partiturer Op. 33, Modeller:  link  

Vassilev (1964, Sofia) bor og arbejder i Berlin. Han har skabt lydværker til udstillinger og biennaler over hele Europa, bl.a. den audiovisuelle installation “BIG DATA” (i samarbejde med Yoann Trellu). Vassilev har modtaget mange priser for sine kompositioner og produktioner af musik- og lyddesign for film og teater, bl.a. ‘Stuttgart Theater Award’. 

De sidste år har Ny Carlsbergfondet støttet digitalisering af Henning Christiansens arkivmateriale, så kompositionerne er blidt gjort tilgængeligt for alle:  https://hchristiansen.ktdk.dk/